Ingela: "Bokrean är som mest spännande under slutstadiet"

Egentligen är bokrean som mest spännande när den når slutstadiet och det är halva priset på reapriset. Inte bara för att böckerna är billigare utan för att jag på något sätt ser böckerna tydligare. Jag vet inte vad det säger om min boksmak, men ofta kan jag hitta lite smalare böcker som helt enkelt gömts bland alla tjocka, färgglada bokhögar tidigare.

Det blir också mer en jakt när allt inte kan förkryssas i en katalog och hämtas i butiken. Jag får leta lite och det är just det som ger den rätta hjärtklappningen.

Precis så känns det när jag får syn på en liten vit bok med en vacker teckning på omslaget, ”Hägern” av den kanadensiska Lise Tremblay, utgiven av det lilla förlaget Rámus i Malmö. Novelliknande kapitel om fem personer som alla har koppling till en by i fransktalande Quebec, står det på baksidan. Jag vet att jag har en guldklimp i fickan när jag lämnar bokhandeln, även om jag inte har hunnit läsa mer än några sidor än så länge.

    Ett annat fynd har jag däremot redan slukat, ”Kerstin Thorvall Book Club eller Det mest förbjudna 2.0”, en antologi som Estrid Bengtsdotter och Kristina Thulin varit redaktörer för. Skribenterna är kända mediepersoner och författare som Annika Lantz, Jenny Strömstedt, Helena von Zweigbergk, Hanne Kjöller och några till. I normala fall hade det avskräckt mig – vad kan de skriva som inte Kerstin Thorvall själv hade skrivit bättre?

    Men egentligen har Kerstin Thorvall ganska lite med den här boken att göra. De har läst hennes böcker och några diskuterar hur hon såg på åldrandet, men framför allt använder de hennes hudlösa öppenhet att berätta om sådant som andra inte talar om. De skriver i samma anda.

    Alla skriver var sitt kapitel om sina upplevelser av att vara medelålders, se sin kropp förändras, komma i klimakteriet, bli passionerat förälskad och se sina barn flytta ut. Och hur framåtandan och självförtroendet som prisades på jobbet när de var 25 nu ses som besvärlig, fast de känner att de nu har mer erfarenhet och högre kompetens än de någonsin haft.

    Jag känner igen mig och får aha-upplevelser om vartannat. Det är som att bli inbjuden till deras bokklubb och tjuvlyssna. Jag är glad att de lät mig vara med.