Katarina: spänning och svidande samhällskritik

 

Joyce Carol Oates ger i romanen ”Älskade syster” sin version av händelserna kring ett av de mer omtalade morden i USA i modern tid. Det handlar om den sexåriga amerikanska barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey. Hon hittades mördad julen 1996 hemma i familjens hus.

Omständigheterna är mystiska och märkliga, och mordet är nu, tio år efteråt, fortfarande inte uppklarat.
”Älskade syster” är en roman men det är bara i grova drag som Joyce Carol Oates har kamouflerat ramen för den verkliga historien. Flickan heter i romanen Bliss Rampike och är en isprinsessa och megakänd barnstjärna i USA.

  Det är via hennes storebror Skylers skakiga, ångestfyllda och förvirrade dagboksanteckningar som vi får följa Bliss väg till att bli superkändis och sedan hela händelseförloppet fram till mordet. Skyler återger emellanåt händelserna som medvetandeströmmar som är så effektfulla och trovärdiga att de ger en slags autencitetprägel över alltihop. Han skriver bitvis som sitt ömhetstörstande och känsliga nioåriga jag (han var nio år när lillasystern mördades), bitvis som sitt nuvarande jag: en narkoman i 20-årsåldern placerad på avvänjningsklinik. En del av texten i boken är tryckt på låtsasfläckigt papper vilket också ger en trovärdighetskänsla av att det är en riktig dagbok som återges.

  I "Älskade syster" av Joyce Carol Oates handlar om mordet på isprinsessan och flickan Bliss Rampike.

  I ”Älskade syster” av Joyce Carol Oates handlar om mordet på isprinsessan och flickan Bliss Rampike.

  Det en bisarr och otäck berättelse som rullas upp. Familjen är minst sagt dysfunktionell, föräldrarna är besatta av skönhet och pengar och status. Utåt sett är de välanpassade men barnen försummas och utnyttjas så mycket att det är som en enda lång bruksanvisning i ”Så får du deprimerade, självmordsbenägna barn”.

  Det är bitvis spännande som en deckare och Oates har en egen teori om vad som faktiskt hände flickan. Samtidigt är ”Älskade syster” svidande samhällskritisk. Här beskrivs en pedofil värld där småflickor inte får vara barn, och pengar och status är precis allt. Businessen kring skönhetstävlingar för barn är absurd, ändå mindre absurd än den groteska medierapporteringen om den – och om mordet.

  Finns i pocket och är definitivt ett alternativ i hängmattan under semestern.